Friday, January 05, 2007

Bloggerlara da Basın Bülteni Gönderilmeli...

Bence çok mantıklı.. Gelecek özellikle bloggerların elindeyse ve firmalar kendi floglarını yaratmaya başladılarsa basın bülteni bloggerlara da gönderilmelidir diye düşünüyorum ve Murat Buıyurgan'ın İnteraktif Yaklaşım isimli blog sitesinde yer verdiği yazısını aynen buraya taşıyorum. Kendisine kesinlikle katılıyorum.

"Bloggerlara basın bülteni gönderen PR ajansı var mı?

PR ajanslarının çok önemli görevlerinden bir tanesi müşterilerinin basın bültenlerini hazırlamak ve ilgili basın mensuplarına göndermektir.

Basın mensuplarına basın bülteni göndermemin amacı, kurum/şirket ilgili haberi kaynağından duyurmak ve topluluğa hitap eden yayınlarda yer almasını sağlamaktır.

Internetin gelişimi ile birlikte Türkçe içerikli, irili ufaklı onlarca portal ortaya çıktı. Son iki sene içerisinde çok ciddi sayıda takipçileri olan bloggerlar oluştu.

Yani basın mensupları kadar internet yayıncıları ve blog yazarlarıda belirli topluluklara hitap etmeye başladılar. Özellikle bloggerlar ile takipçileri arasında samimi ve sıkı bağlar oluştu.

Yazımın başlığında sorduğum sorunun cevabı ise maalesef “Hayır”. Bana hiç gönderilmedi. Tanıdığım birçok blogger’a basın bülteni gönderen PR ajansı ben henüz duymadım.

PR ajansları basın yayın organlarında müşterilerinin haberlerini yayınlatmak için çok yoğun çabalar sarfederken ( bazıları birkaç basın mensubuna sadece e-posta göndererek bir sonuç elde etmeye çalışıyor ), bloggerlar gibi viral etki yaratma gücü çok yüksek olan fırsatları değerlendirmiyorlar.

PR ajansı, müşterisinin haberini duyurma fırsatı olan bloggerları neden kullanmak istemesin ki?

Birçok PR ajansının kendi web sitesi yok. Birçoğu müşterilerini, basın bültenlerinin kurumsal web sitelerinde yayınlamaları konusunda uyarmıyor. Genel olarak PR’cıların internet’i kendi işleri lehine kullanmak için yaptıkları tek şey e-posta gönderiyor olmak.

Bu gerçekten yola çıktığımızda sorunun iki cevabı olabilir. Blog nedir bilmiyorlar veya bir bloggerın ilgili basın bültenini yazısında değerlendirmesinin önemli olduğunu düşünmüyorlar.
PR ajansları ne yapmalı?
Gelişmiş batılı ülkelerde, PR ajansları basın bültenlerini hazırlarken blogları da esas alıyorlar. Bültenlerini bloggerlara mutlaka gönderiyorlar.

Türkiyede PR ajanslarına tavsiyem müşterilerinin ürün ve hizmetleriyle örtüşen Blog yazarlarını tespit etmeleri. ( Birçok blogger kendi web sitesinde e-posta adresini yayınlıyor. Bir günlük bir çalışma isehedef kitlenize uygun içerikler yazan bloggerları tespit etmek mümkün. )

Onlara basın bültenleri göndermeleri. Basın toplantılarına davet etmeleri. Deneme amaçlı ürün göndermeleri. Kısacası bloggerlara bir basın mensubu gibi yaklaşmaları.

En önemlisi tavsiyem ise samimiyetten uzaklaşmamaları. Aksi takdirde çabaları ters tepecektir.

http://www.muratbuyurgan.com/"

5 comments:

Anonymous said...

Teşekkürler Mine

Serra said...

bLoggerLarin gucu adinaaaaaaaa! ;p
boLe yaziLar okumak cok ii geLio, minecim ben Seni msn`e ekLemeye caLi$tim oLmadi Sanirim.. bi daa bi $eetsek :) g-maiL`ini kuLLaniosun msnde?

~Serra

Anonymous said...

Bana bir iki defa gönderen oldu : )Ama biraz alakasız oldular... Hiç yoktan iyidir...

Mine Yaman said...

Evet hiç yoktan iyi. :)

P.S: Bu alakasız basın bülteni gönderen ajansları ya da kişileri ayrıca incelemek lazım...

Anonymous said...

megan fox fake, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]megan fox leather[/url] megan fox model
kim kardashian s bikini pictures, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian topless[/url] kim kardashian free sex video
taylor swift ugly, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]taylor swift 11/7 snl[/url] taylor swift discography
hannah montana the movie soundtrack, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]miley cyrus hannah montana[/url] hannah montana
harry potter fanfics, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter chest hair[/url] lego harry potter video game
cruise from san diago to hawaii, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]cruise to grand canyon[/url] cheap cruises to western caribbean
justin bieber one time piano chord, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]justin bieber drawing[/url] justin beiber lyrics
britney spears k fed, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears camel[/url] britney spears flash games
transformers characters/shia leboef megan fox, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox bad skin[/url] megan fox + vagina